Designers och varumärken

Det går idag att köpa smycken, med eller utan stenar, från många olika designers. Oavsett hur liten budget man har kan man hitta smycken, även om man då inte får stenar av bra kvalitet. Det omvända gäller dock också: det finns alltid smycken som är dyrare.

När det kommer till vad smycken kostar finns det nästan inte någon övre gräns. Här är tre varumärken som ligger i de högre prisklasserna, även om det är stor skillnad mellan dem.

Efva Attling

En gång i tiden var Efva Attling känd som sångerska och flickvän till Niklas Strömstedt. Senare blev hon känd för att ha gift sig med en annan känd sångerska, Eva Dahlgren. Idag är hon dock framför allt känd som smyckesdesigner. Efva Attling är en av få svenska kvinnor som har byggt upp ett större företag på egen hand, och idag har

Här finns en intervju med kvinnan bakom företaget, publicerad i Göteborgsposten 2010. Sedan dess har företaget växt ytterligare.

Tiffany & Co.

Den mest kända juvelerarbutiken i världen är Tiffany & Co, i dagligt tal oftast kallad Tiffany’s, på 5th Avenue i New York. Tiffany’s är idag dock så mycket mer än bara butiken, ett världsomspännande företag i lyxklassen, men det är framför allt inom smycken och juveler som man gjort sig kända. George Frederick Kunz, som arbetade som gemmolog för företaget, var en av de drivande i att införa karat som standardmått för diamanters vikt.

Tiffany’s historia börjar 1837, då Charles Tiffany och John B. Young öppnade en butik, Tiffany, Young and Ellis, som sålde lyxvaror för hemmet, bl.a. porslin. Butiken utmärkte sig genom att priserna på alla varor var tydligt utmärkta, och att man inte tillät köp på kredit, något som annars var vanligt förekommande vid denna tid. 1853 tog Charles Tiffany över ledningen av företaget på egen hand, förkortade namnet till Tiffany & Co, och valde att fokusera på smycken. Man övergav dock inte de andra verksamheterna helt och hållet. Det var Tiffany & Co. som fick i uppdrag att ta fram den nya servis till Vita Huset som beställdes av president Lyndon B. Johnsons stab på 1960-talet.

Ellinor Stenroos

Tiffany’s är inte drömmen för alla. Österbottniska smyckesdesignern Ellinor Stenroos valde att gå sin egen väg. Idag bor hon i Calgary, Kanadas femte största stad, men vägen dit har varit krokig och gått via bl.a. en tjänst som assistent till en finländsk riksdagsledamot och studier vid en konsthantverksskola i Kent i England. Efter studierna i England flyttade hon till Kanada för att jobba för ett företag i smyckesbranschen, och när detta företag gick i konkurs startade hon eget. Då hörde Tiffany’s av sig och kallade henne på intervju. Hon blev erbjuden ett jobb i deras butik i Calgary, men på ett villkor: att hon inte fortsatte med sitt eget företag. Det bedömdes nämligen att hennes egna arbeten höll för hög kvalitet, och direkt konkurrerade med Tiffany’s. Stenroos insåg direkt vilken komplimang detta var, och beslöt att fortsätta på egen hand.

Mer om Stenroos finns att läsa här.