Skapa harmoniska rum med stödmur

En plats för avkoppling och yoga. Trädgården under de varmare säsongerna är en utmärkt plats för de allra skönaste stunder, och självklart vill vi även ha plats för skugga och skydd mot insyn. Många föredrar att ha utrymme och utsikt, andra vill bona in sig och utföra sin träning avskiljt. En stödmur är ett bra sätt att skapa robusta men harmoniska rum.

Ett L-stöd är en stödmur som kan placeras ut i trädgården på plan mark. Den har fördelen att vara mycket stabil och enkel att sätta – även om det krävs någon form av kranbil för att få dit den då den är mycket tung och robust. Det är en smart anläggning för den som vill skapa ett stabilt utrymme i trädgården. Ett tips är att planera murgröna som kan slingra på din mur för att skapa en extra harmonisk känsla.

Att skapa rum med en mur

Det är något särskilt med att koppla av hemma i sin trädgård. De öppna gräsmattorna byts av mot buskage i buxbom och stödmurar för härliga rum. Ett L-stöd är utformat som ett L, där den nedre delen läggs under marken för att vara extra stabil. Det gör att du har en trygg och säker mur som klarar tyngd och du kan enkelt stretcha mot den utan att vara orolig att den inte håller.

Att skapa oaser i trädgården har blivit ett alltmer uppskattat arbete. Det är både något att jobba hårt med, men belöningen blir den avkopplande stunden i sitt alldeles egna rum på gården. Läs och inspireras av paret som är lite av experter på att göra trädgården till en slingrande upplevelse, fyllt med spännande utrymmen att upptäcka, och låt den engelska trädgården stå som inspirationskälla. Sedan är det lätt att botanisera med alla inredningsdetaljer: varför inte sätta upp ett par stolar som kan vila mot din stödmur, eller kanske några möbler i korg som inspirerar till skön avkoppling?

Trädgården är fritid och arbete

Det är ingen nyhet att en trädgård kräver mycket arbete. Men med rätt planering är det faktiskt inte mycket som krävs för att underhålla trädgården sedan. Allt fler drömmer om mysiga och prunkande trädgårdar, samtidigt som man inte förväntas kunna lägga så mycket tid som man hade önskat. Trädgården ska kunna locka ut till det arbete som faktiskt förläggs på ens fritid. Idag är det många som menar att trädgårdsarbetet rentav är terapeutiskt, och bra för både blodtryck och psyke.

Vad är det då som är så speciellt med alla dessa rum vi kan skapa med L-stöd och murar? Kanske är det både det faktum att de är insynskyddande och att sten är ett så hållbart material? Vi slipper blanda in syntetisk plast i form av spaljéer utan kan låta naturen få spela huvudrollen i våra trädgårdar. Vi drar oss mer åt natursten och material som påminner oss om den naturen vi kanske går miste av när vi arbetar hela dagarna i staden. Hur tänker du placera din mur?