Undvik oäkta smycken

Efter analys har det visat sig att oäkta smycken innehåller ämnen som kan vara farligt för barn då många innehåller bly, kadmium och nickel – undvik därför att köpa bijouterier och satsa på äkta metaller och stenar istället.

”Var femte oäkta smycke som analyserades innehöll för höga halter av tungmetallerna bly eller kadmium eller det allergiframkallande ämnet nickel.” läs mer om analysen genom att klicka här.

smycken (2)Handlar du namnsmycken från familjesmycken.se behöver du inte oroa dig för farliga ämnen, då detta är en smyckesleverantör som arbetar med äkta metaller såsom silver och guld. Men handlar du barnsmycken i till exempel klädesbutiken där smycken och bijouterier allt som oftast bara kostar en spottstyver bör tänka till en, två eller tre gånger. Enligt en granskning som genomförts av Kemikalieinspektionen har nämligen visat att billiga oäkta smycken i handeln många gånger innehåller farliga mängder bly, kadmium och det allergiframkallande ämnet nickel. Men vad man bör hålla i minnet är att dessa inte är farliga att bära, men att få in ämnena i kroppen kan däremot vara skadligt – och därför är det barn som är i farozonen.

Stoppa inte smycket i munnen

Som vuxen kanske man inte går omkring och har sina smycken i munnen, men för småbarn är det skillnad. Barn i låg ålder stoppar nästan vad som helst i munnen för att smaka och om barn har smycken som innehåller ovannämnda ämnen kan det bli skadligt för barnet. Men vad är det som händer? Enligt Kemikalieinspektionen är det bly och kadium som är värst, skriver Dagens Nyheter, eftersom att dessa metaller kan orsaka både benskörhet, cancer och njurskador plus att bly själv kan skada nervsystemet. En risk man alltså inte löper genom att bära smyckena, men riskerar när man till exempel suger på ett smycke – vilket barn ofta gör. Undvik därför att handla oäkta smycken och bijouterier och välj smycken med äkta metaller och stenar!